Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Beklimming


Doel

Doel van de expeditie is het succesvol beklimmen van de Dhaulagiri (8167 m) door Henk Wesselius en Katja Staartjes. De Dhaulagiri is een schitterende, maar lastig te beklimmen berg.

Doelstellingen

 1. De top halen van Dhaulagiri (8167 m) door minimaal twee klimmers van het team
 2. Ongeschonden terugkeer van alle teamleden
 3. Uitstekende samenwerking binnen het team
 4. Uitstekende samenwerking met sponsors en partners van de expeditie
 5. Goed georganiseerde expeditie

Uitgangspunten

 • Route: normaalroute (via de noordkant en de noord-oostgraat).
 • Periode expeditie: 31 maart – 11 juni 2006. Katja en Henk acclimatiseren eerst in Langtang. Op 16 april start de echte expeditie. Er is gekozen voor een lange periode om de topkansen te verhogen. Zowel periodes met slecht weer als ziekte (hoogteziekte of andere veelvuldig voorkomende kwalen op hoogte) kunnen immers roet in het eten gooien.
 • Organisatie: het betreft een zelfstandige Nederlandse expeditie. De permit wordt wel gedeeld: met een Spaans team van 5 klimmers (met goede bekenden Carlos Pauner, Willy en Raquel).
 • Ondersteuning: Katja en Henk worden ondersteund door de 2 Nepalese klimmers Pem Tenji sherpa en Dachhamba sherpa.
  Overwegingen die tot deze beslissing hebben geleid: met vier klimmers ben je flexibeler dan met twee: indien Henk of Katja onverhoopt ziek wordt, kan de ander met één van de sherpa’s toch door klimmen.
  Daarnaast is een team van vier sterker: de gemeenschappelijke spullen als touw, en sneeuwankers etc. kunnen over vier i.p.v. twee schouders verdeeld worden. Ook kan het zware werk als sporen en het fixeren van touwen verdeeld worden. Ten slotte is het veiliger op de gletsjer met z’n vieren aan 1 touw.
 • Geen O2: er wordt geklommen zonder kunstmatige zuurstof.
 • Trektocht naar basiskamp: hangt af van de sneeuwomstandigheden op de 5300 m hoge French Col en de politieke situatie in Nepal. Gepland is te vliegen naar Jomsom en vandaar in 4 dagen naar het basiskamp te lopen via de Damphus Pass en de French Col. De dragers met de bagage starten de tocht reeds in Pokhara.
  Indien de situatie het niet toelaat deze route te nemen, zal er moeten worden ingevlogen met een helicopter.
  De zuidelijke trektocht vanuit Baglung, die prachtig is en 8 dagen duurt, wordt momenteel zowiezo sterk afgeraden door de kenners. De maoïsten zijn hier zeer actief en hier met een grote expeditie passeren, betekent teveel risico voor de dragers en de bagage.

Meer informatie over de beklimming