Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Extra informatie: Bergen >8000 m (achtduizenders)


Achtduizenders

De aardbol kent 14 bergen hoger dan 8000 meter. Het beklimmen van deze bergen is een enorme uitdaging gezien de moeilijkheden waar de klimmers mee te maken krijgen. Het grootste obstakel is het zuurstoftekort op hoogte, waardoor zowel de fysieke als geestelijke vermogens sterk verminderen. Verder word je geconfronteerd met extreme weersomstandigheden.
Het beklimmen van deze hoge bergen vergt 2 à 3 maanden en een specifieke tactiek. Je kunt niet rechtstreeks naar de top gaan, omdat je door de ijle lucht zou overlijden. Het lichaam heeft tijd nodig om te acclimatiseren en dat is de reden dat verschillende tentenkampen worden opgebouwd. Zo kun je telkens hoger klimmen. Na elke ronde wordt afgedaald naar het basiskamp voor fystiek herstel en de logistieke operatie. Na een paar weken, wanneer alle kampen gereed zijn en het lichaam voldoende geacclimatiseerd is, kan (bij goed weer) een toppoging worden ondernomen.

De Everest is met 8848 m de hoogste top ter wereld. Totaal liggen acht van de van de veertien bergen > 8000 m in Nepal danwel op de grens met Nepal:
nr 1: Everest (8848 m): op de grens met Tibet
nr 3: Kangchenjunga (8586 m): op de grens met India
nr 4: Lhotse (8516 m): op de grens met Tibet
nr 5: Makalu (8463 m): op de grens met Tibet
nr 6: Cho Oyu (8201 m): op de grens met Tibet
nr 7: Dhaulagiri (8167 m)
nr 8: Manaslu (8163 m)
nr 10: Annapurna (8091 m)

De toppen van Kangchenjunga, Lhotse, Makalu en Manaslu zijn nog steeds onbeklommen door Nederlanders! Ook de hoofdtoppen van Broad Peak en Shishapangma zijn nog maagdelijk voor landgenoten: eerder werden alleen de voortoppen gehaald.
Kortom: nog mogelijkheden genoeg voor Nederlandse klimmers die een primeur willen neerzetten! En dat geldt helemaal voor de andere klimroutes naast de normaalroutes op achtduizenders.

Uitzicht van Cho Oyu naar Everest, Lhotse en Kangchenjunga Katja op Cho Oyu (1998) Henk op Everest (2000)