Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Team


Het Nederlandse klimteam bestaat uit Katja Staartjes en Henk Wesselius. Zij vormen een zeer sterk koppel en beklommen samen vele toppen in de Alpen, Andes, Himalaya en Karakoram.
Het tweetal vormt tijdens de expeditie een klimteam met de Nepalese klimsherpa’s Dachhamba en Pem Tenji.
Daarnaast heeft het team in het basiskamp de gebruikelijke (en zeer gewaardeerde) hulp van een kok en hulpkok: Sonam Furba Sherpa en Da Furi Sherpa.

Ngima Dorji Sherpa (Nepal Myths and Mountain Trails) is de spin in het web vanuit Kathmandu voor de logistiek en vele andere organisatorische zaken.

Katja Staartjes

Voor Katja werd het vuur voor Nepal en de Himalaya aangewakkerd in 1994 met een trektocht rondom de Dhaulagiri (met de Damphus peak, 6000 m) via Snow Leopard. Zij bereikte daarna o.a. de volgende toppen:
  • Cho Oyu (8201 m, beklimming zonder zuurstof) in 1998;
  • Mount Everest (8848 m) in 1999: als eerste en tot nu toe enige Nederlandse vrouw;
  • Ama Dablam (6856 m): de 'mooiste berg van de Himalaya' in december 2003;
  • Gasherbrum I (8167 m): samen met Henk als eerste Nederlanders in 2004.

Over de beklimming van de Everest schreef de klimster het boek Hoog spel. In het dagelijks leven werkt Katja als zelfstandig interim-manager en geeft lezingen. Bij de lezingen staan de parallellen tussen organisatie-vraagstukken en het bergbeklimmen centraal.
Voor meer informatie: www.katjastaartjes.nl

Henk Wesselius

Henk is een zeer sterke klimmer. Hij stond o.a. op de toppen van drie van de meest spectaculaire bergen ter wereld: Alpamayo (5974 m) in Peru, Khan Tengri (6995 m) in Kazachstan en Ama Dablam (6856 m) in Nepal.
Henk weet als geen ander dat juist het omkeren vlak onder de top van moed getuigt. In 1997 besloot hij pal voor de top van de 7220 m hoge Baruntse af te dalen: het laatste stuk van de sneeuwgraat was te gevaarlijk. In 2000 bereikte hij met de Nederlandse Everest Expeditie via de N-kant een hoogte van 8600 m, waar hij helaas werd gedwongen om te keren wegens een intredende storm. Achteraf bleek dit de enige juiste beslissing.
In 2004 stond Henk samen met Katja op de top van de mooie Gasherbrum I (8068 m, zie ook www.gasherbrum.nl). Henk werkt bij VolkerRail als hoofdmonteur energievoorziening.

Pem Tenji sherpa

Pem Tenji komt uit het dorpje Sotang (2500 m) uit Solokhumbu, het gebied van de Mount Everest. Sotang bevindt zich circa 25 km ten zuiden van Lukla. Pem Tenji is uiterst sterke sherpa-klimmer die reeds meerdere keren op de top van de Everest, Cho Oyu en Ama Dablam stond. In 2003 beklom hij drie achtduizenders binnen een half jaar. Voor Pem Tenji is de Dhaulagiri geen onbekend terrein: hij bereikte deze top eerder in 1998.

Dachhamba sherpa

Deze sherpaklimmer komt uit het dorpje Gudel (2200 m) uit Solokhumbu, het gebied van de Mount Everest. Gudel ligt ongeveer 8 km ten oosten van Sotang. Ook Dachhamba heeft veel klimervaring. Hij klom de afgelopen jaren zowel de Everest met succes (noord én zuid) als de Cho Oyu. Verder beklom hij onder meer de Baruntse.

De koks Sonam Furba en Dawa Furi

De koks Sonam Furba en Dawa Furi zijn ervaren rotten in het vak. Beiden werken sinds 14 jaar als kok tijdens trektochten en expedities. De laatste jaren werken ze zeer vaak als sterk koppel. Beide sherpa's komen uit het Solo Khumbu gebied: Dawa uit Kharikola en Sonam uit Tapting.