Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


16 april: Met bagage en team in Pokhara

Halverwege de middag landden wij na een korte vlucht in Pokhara, circa 200 km ten westen van Kathmandu. Deze uitgestrekte plaats, mooi aan het Fewa-meer gelegen, ligt op 'slechts' 800 m hoogte en het is hier dan ook drukkend warm. Even wennen dus.

Wat echter vooral wennen is, zijn de stille straten. Er rijden geen auto's en veel winkels zijn gesloten. We hebben zojuist een wandeling naar en langs een deel van het meer gemaakt, en de situatie is triest om te zien. Na drie kwartier zijn we omgedraaid toen we op een demonstratie stuitten. Verder overal militairen met geladen geweren, een heel gek gevoel om hier tussendoor te lopen. Ook vanmorgen in de wijk Thamel van Kathmandu waren er demonstraties en oproer en sloten de meeste winkels.

Wat is er aan de hand? Voor zover wij goed geinformeerd zijn, steekt de situatie globaal als volgt in elkaar: op 6 april is er een staking uitgeroepen door de 7 politieke partijen van Nepal tegen de alleenheerschappij van koning Gyanendra en voor volledige democratie. De koning heeft een tijd geleden het parlement naar huis gestuurd en lijkt nu een alleenheerschappij na te streven. Voor de locale verkiezingen van februari is bijna niemand komen opdagen.

Het idee van de staking was om 4 dagen de wegen te blokkeren van en naar de grote steden in Nepal. Deze wegblokkades duren echter nog steeds voort en dit betekent dat het land voor een groot deel lam gelegd is. Er vindt ook geen voedseltransport meer plaats over de weg en dat is goed te merken aan de prijzen van verse waren die inmiddels al verviervoudigd zijn.

Voorheen waren alleen de maoisten tegen het koningkrijk, maar gezien de wijze van regeren van de huidige koning keren nu ook de politieke partijen zich af van het huidige koningkrijk. Informeel wordt er ook gezegd dat de partijen en de maoisten de handen bij deze kwestie (voor het eerst) ineen slaan. Ook lijkt de beweging een steeds groter deel van de bevolking op de hand te krijgen. Het is dus de vraag waar dit allemaal op uit gaat draaien. Hopelijk zal de situatie zich voor de bevolking snel ten goede keren. Dat zal ook het toerisme en dus de economie ten goede komen.

In ieder geval was het dus voor ons ook niet mogelijk om de bagage over de weg te vervoeren en dus geschiedde dat vandaag dan ook per luchtvervoer. Alle spullen zijn reeds vanmorgen hier aangekomen met onze klimsherpa's en de koks Sonam en Dawa Furi. Zij hebben er verder voor gezorgd dat er nieuw kookgas voor het basiskamp gekocht is, want dit kon niet mee het vliegtuig in vanuit Kathmandu. De 60 Primus-gasblikjes die we bij ons hebben voor gebruik op de berg, zijn min of meer onopgemerkt het vliegtuig ingegaan en dit is gelukkig goed afgelopen. We hadden er niet aan moeten denken dat we hier nieuw gas hadden moeten zoeken.

We maken ons nu op voor ons vertrek morgen naar het basiskamp per helicopter. Hopelijk helpt het weer een handje mee. We zijn heel erg benieuwd welke teams reeds gearriveerd zijn. Carlos en zijn team vliegen ook morgen, maar dan rechtstreeks vanuit Kathmandu.

Vandaag kregen we het bericht dat een van de expeditieteams vanuit Jomsom is gaan inlopen (conform ons oorspronkelijke plan) en gestrand zijn voor French col, vanwege veel te veel sneeuw. Zij zijn vervolgens teruggekeerd naar Jomsom en hebben alsnog een helicopter moeten regelen. We zullen de komende dagen allemaal weten hoe het zit.    
Met bagage en team in Pokhara