Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


21 april: Logistieke dag basiskamp

Voor het eerst de hele dag goede weersomstandigheden vandaag: het is nu bijna 17 uur en nog steeds schijnt de zon flauw. Tot nu toe verschenen al tussen 11 en 13 uur de wolken en was het de hele middag guur of sneeuwde het.

Voor de Spaanse ploeg van Carlos Pauner waren de weersomstandigheden dus ideaal. Dat was geenszins het geval voor de sneeuwomstandigheden: heupdiepe sneeuw rechts langs de ijsval omhoog richting de rotsen. Het Italiaanse team had tot nu toe geen touw gefixeerd, noch de route gemarkeerd met bamboes + vlaggetjes, aangezien zij zoveel mogelijk in alpine stijl klimmen. Nu ligt er een prachtig spoor tot circa 5500 m, circa 200 m onder kamp 1. Verder is er 300 m touw gefixeerd in de rotstraverse.

Plan is dat morgen de Italianen en Iraniers omhoog gaan om het laatste stuk naar kamp 1 te sporen. Mogelijk dat ook de tweede Spaanse ploeg start met de klim. Zelf zijn wij als laatkomers nog niet zover: de puja (boedistische inzegening) vindt morgen eerst plaats. Vandaag zijn onze klimsherpa's met de grootste zorgvuldigheid bijna de hele dag bezig geweest met het slepen van stenen en het bouwen van het altaar. Op dit moment vinden de eerste voorbereidingen plaats: vlaggen bevestigen, juniper + wierook verbranden en dergelijke. Zaterdag puja, betekent echter dat we op zondag voor het eerst omhoog gaan: het is namelijk een zonde om voor de puja al te te gaan klimmen. We zullen de weergoden vragen om mee te werken, want volgens de voorspelling zou het morgen wat minder fraai weer zijn.

Zelf zijn wij vandaag de hele dag druk in de weer geweest met onze spullen: bederfelijke waar (kaas, ham, chocolade, medicijnen) in een ton in het ijs zetten. In onze tenten wordt het overdag met de zon namelijk bloedheet, zelfs boven de dertig graden. Verder hebben we alle tonnen uitgepakt, gesorteerd en deze vervolgens opnieuw weer ingepakt. Branders en pannen zaten bijvoorbeeld in drie verschillende tonnen, om de consequenties van 1 verdwenen ton te minimaliseren. Nu we eenmaal aangekomen zijn (met alle bagage, er mist niets!), is het wel handig dat de goede spullen bij elkaar zitten. Zo ook met al het eten dat mee is voor op de berg en alle extraatjes voor in het basiskamp. Alleen aan tussendoortjes (Happers, Maxim-eiwitrepen en allerlei andere sport- en chocoladerepen) hebben we al ruim 600 stuks bij ons!

Overigens lijkt het er sterk op dat de 1700 kg die Ngima ons voorhield aan totaal gewicht van de bagage wel wat overdreven is. Praktisch al onze bagage ging met ons mee tijdens onze helicoptervlucht en per saldo kan er 1400 kg mee (mensen + bagage). We hebben overigens echt geluk gehad met de vlucht op 19 april: we vlogen om 7 uur en die ochtend om 8 uur ging de klok in: tot 18 uur mocht niemand meer op straat. Als we goed geinformeerd zijn gold vandaag zowel in Pokhara als Kathmandu zelfs een uitgaansverbod van 6 tot 22 uur. Dat maakt het leven voor iedereen wel heel lastig. Zelf hebben wij er de middag van de 18e overigens wel degelijk iets van gemerkt: we konden het hotel niet uit en een uur later leidden demonstraties vlak bij ons hotel en de luchthaven tot rellen, rookbommen en traangas. Een gekke gewaarwording. We zijn heel erg benieuwd waar deze landelijke impasse op uit gaat draaien.
Tot zover vandaag.    
Logistieke dag basiskamp