Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


22 april: Puja voltooid, klim kan beginnen

Van 8 tot 11 uur zijn we in de weer geweest met de Puja. Klimsherpa Pem Tenji is 8 jaar lama geweest in een boedistisch klooster dus hij was uitstekend in staat dit ritueel te leiden en alle noodzakelijke gebeden te prevelen. Stel je voor: bijna 3 uur lang gebeden oplezenů Wij zouden het hem in ieder geval niet nadoen.

De Puja is een mooi boedistisch ritueel en het hoort ook echt bij het klimmen in Nepal. Het is ook een moment van bezinning op de beklimming en in dat opzicht mooi en nuttig. Verder geven de gebedsvlaggen en het altaar een bijzondere sfeer aan het basiskamp.

De rest van de dag hebben wij ons voorbereid op de beklimming van morgen: spullen uitsorteren voor de eerste klim omhoog. Samen met de klimsherpa's Pem Tenji en Dacchamba willen we kamp 1 op 5700 m bereiken. Onderweg zullen we het depot van Carlos Pauner legen met zo'n 20 kg vast touw en ander klimmaterieel. Dit nemen we dan mee naar kamp 1 zodat de eerstvolgende ploeg die naar boven gaat dit kan gaan gebruiken.

Als alles goed gaat zullen Henk en ik de nacht doorbrengen in kamp 1. De sherpa's zullen in ieder geval nog morgen teruggaan naar het basiskamp. Zij brengen het liefst zo min mogelijk nachten door op de berg. Voor ons, laaglanders, zijn deze nachten echter hoogstnoodzakelijk voor de verdere acclimatisatie.

Wat we op 24 april doen is geheel afhankelijk van de omstandigheden en hoe we ons voelen op die hoogte. Vandaag zijn 3 teams vertrokken: de Iraniers en een deel van het Spaanse team uit Madrid zijn richting kamp 1 gegaan en vandaag ook weer teruggekeerd. De Italianen hebben kamp 1 bereikt: er ligt een ongelooflijke hoeveelheid sneeuw. Zij gaan morgen de spits afbijten door richting kamp 2 te klimmen. Overigens heeft dit team haast: zij willen dit voorjaar ook nog de Annapurna beklimmen. De route kennen ze op hun duimpje: vorig jaar waren ze hier ook al, maar bereikten toen alleen de voortop, 10 meter lager dan de echte top. Door een gevaarlijke corniche (sneeuwoverhang) lukte het hen toen niet de echte top te halen. Dit jaar zijn ze dus terug op de 'Witte berg', om ook de laatste 10 meter af te maken. Tsja, het zou mijn keuze niet zijn, maar als je alle veertien achtduizenders op zak wilt krijgen, dan zul je de klim inderdaad af moeten maken.

Wij hopen morgen een bericht door te kunnen bellen naar Raymond vanuit kamp 1.    
Puja voltooid, klim kan beginnen