Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


23 april: Telefonische update: Kamp 1 bereikt

Vanmiddag sprak ik telefonisch met Katja via de satelliettelefoon: rond 12.15u lokale tijd hadden zij kamp 1 op 5700 meter hoogte bereikt. Katja en Henk zullen hier de komende twee nachten (23/24 april en 24/25 april) overnachten.

Rond 5.30u vertrokken ze van het basiskamp omhoog, samen met de twee klimsherpa’s. Er was toegezegd om ook langs een depot van het team van Carlos te gaan, om daar 600 meter touw op te pikken en mee te nemen naar kamp 1. Dit depot bleek echter niet op de uiteindelijke route te liggen en dus moest er een beslissing worden genomen om ofwel het depot voorbij te lopen of de route te verleggen. Het laatste werd besloten en dus moest het team ruim een uur extra hard werken om het depot te bereiken en de extra lading op te pikken.

Toen ze nog geen half uur bij het depot weg waren kwam er met groot geweld een enorme lawine naar beneden. Deze bedolf de plek waar eerder het depot had gelegen en raasde vervolgens verder langs de wand de diepte in. Zoals Katja het zelf zei: “waarschijnlijk hebben er engeltjes op onze schouders mee geklommen, want waren we nog in depot geweest dan had het zeker het einde van de expeditie betekend”.

De verdere tocht verliep zonder problemen, hoewel de hitte (!) nog behoorlijk veel energie kostte. Het is niet te geloven dat op deze hoogte de hitte een probleem kan zijn, maar de weerkaatsing op de witte omgeving zorgt voor een enorme verhitting van de lucht. Zeker het feit dat r geen zuchtje wind stond werkte niet echt in het voordeel.

De route naar kamp 1 is niet zo zeer lastig, maar kent wel degelijk enkele gevaarlijk punten. Na aankomst werd dan ook al direct besloten at Katja en Henk er een nacht zouden blijven. De sherpa’s lieten de inhoud van hun rugzak achter en gingen vrijwel direct terug naar het basiskamp. Vervolgens kostte het Henk en Katja zo’n tweeënhalf uur om het hele kamp in orde te maken: een groot plateau vrij maken in de sneeuw voor de tent, tent op zetten en de boel een beetje inrichten. Vervolgens is het een kwestie van drinken, veel drinken.

Ondertussen viel de hagel al op het dak van de tent en besloten ze om te proberen twee nachten in het kamp te kunnen overnachten. Morgen (24 april) zouden ze dan eventueel kunnen gebruiken om de rest van de route naar kamp 2 te verkennen. Het Italiaanse team was op dit stuk vandaag nog in touw, maar is evenals alle andere teams daarna teruggekeerd naar het basiskamp. Katja en Henk zijn dan ook de enigen die op dit moment in kamp 1 verblijven.

Raymond Koome
Webmaster Dhaulagiri2006.nl    
Telefonische update: Kamp 1 bereikt