Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


24 april: Tweede dag in kamp 1

De tweede dag in kamp 1 op een hoogte van 5700 meter is vooral een lange dag met weinig doen en het lichaam laten wennen aan de hoogte. Dat is ook wel nodig, want vooral Henk heeft op dit moment vrij veel last van hoofdpijn en overgeven in verband met die hoogte.

Katja belde zojuist door dat de verkenning van de rest van de route er voor vandaag niet meer inzit. Het lichaam van Henk heeft middels hevige hoofdpijn en overgeven aangegeven dat eerst wennen aan de hoogte prioriteit heeft. Hoogteziekte is een fenomeen dat zich op deze hoogte vaak manifesteert middels hoofdpijn en overgeven, en zolang je maar naar je lichaam luister en op tijd weer afdaalt is dat geen enkel probleem.

Katja heeft haar energie gebruikt om het team van Carlos te assisteren bij hun aankomst in kamp 1. Zo kon zij hen helpen met het maken van een groot plateau om de tenten op te zetten en het team voorzien van warm water zodat ze direct thee konden drinken. Inmiddels is het team van Carlos ook direct doorgestoten naar kamp 2, waar zij de nacht zullen doorbrengen. Katja twijfelde nog of ze wel of niet een stuk met het Spaanse team mee moest gaan om de route te verkennen, maar besloot toch om het ook rustig aan te doen en bij Henk te blijven. Het Spaanse team zal immers in kamp 2 blijven komende nacht en dus zou ze alleen moeten afdalen naar kamp 1.

Het weer is redelijk tot goed in het kamp. Het heeft gedurende de nacht licht gesneeuwd en op het moment dat Katja belde was er een lichte hagelbui gaande. Vanuit het basiskamp moet dit er echter erger uitgezien hebben, want de sherpa’s besloten vanochtend vanwege het weer toch maar niet naar boven te komen met meer materiaal. Op zich geen probleem, want de komende dagen gaat het voltallige team met z'n vieren nog vaker naar boven en kan het materiaal dus gewoon omhoog komen volgens planning.

De komende nacht zullen Henk en Katja nog doorbrengen in kamp 1, daarna zullen zij afdalen naar het basiskamp om het lichaam weer aan te sterken voor de volgende stap van de expeditie: het bereiken van kamp 2.

Raymond Koome
Webmaster Dhaulagiri2006.nl    
Tweede dag in kamp 1