Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


27 april: Dagtochtje + change of plans

We deden vanmorgen de tent open en er was geenszins sprake van slecht weer. Geen wolkje te zien, wel was de lucht vochtig. Dus de weersvoorspelling bleek niet te kloppen, want vandaag zou de eerste dag zijn van een slecht weer periode.

We besloten na het ontbijt dan ook direct om gebruik te maken van dit mooie weer en vertrokken met een dagrugzakje richting de French Col, de richting van waaruit we dit basiskamp eigenlijk te voet hadden moeten bereiken. Rond 1 uur waren we weer terug op de basis voor de lunch. We gingen er eigenlijk nog steeds van uit dat de periode van slechter weer dan morgen zou gaan aanbreken en ik begon de middag dan ook relaxed aan foto's bewerken en enkele mails versturen. Henk vertrok om 14 uur richting het team van Carlos voor de laatste weersvoorspelling. Wij hadden gehoopt gebruik te kunnen maken van het weerbericht van adventureweather.com maar op de een of andere manier wordt de voorspelling niet dagelijks geactualiseerd. Heel vervelend, want wij hebben nu geen directe input. Dat wil zeggen, tot vandaag niet, want wij zullen vanaf heden de voorspelling via de Spaanse meteo-dienst gaan ontvangen. Toch handig dat onze webmaster Raymond in Spanje woont, want onze Spaanse taalkennis laat zeer te wensen over.

Wel, Henk kwam om 15 uur terug met het opwekkende bericht dat de voorspelling volledig is veranderd en dat het de komende drie dagen redelijk weer wordt. Overmorgen sneeuw in de middag, maar de rest van de dagen helder tot bewolkt en weinig wind. Op 1 mei gaat de wind aanwakkeren.

Tsja, de conclusie was wel duidelijk: dat wordt dus vertrekken morgen. Op zich natuurlijk zeer positief, het was onze ideale planning. Maar ik had er eigenlijk geen rekening meer mee gehouden inmiddels. Bovendien kon ik deze middag eindelijk eens allerlei dingen afmaken waar ik maar niet aan toegekomen was de afgelopen tijd. Nu moest er op stel en sprong weer van alles haastig gebeuren, om alles in orde te maken voor vertrek.

Maar goed, de berg bepaalt. Als het weer voldoende goed is, moet je ervan profiteren. Dus we gaan morgen vertrekken voor de tweede ronde.

Ons plan is als volgt: we vertrekken morgen richting kamp 1 en zetten daar de tent op voor Pem Tenji en Dacchamba. Als alles goed gaat, klimmen we nog een stukje richting kamp 2 (wennen aan de hoogte) en dalen dan weer af naar kamp 1 voor de nacht. Op 29 april klimmen we dan naar kamp 2 en zetten daar onze tenten op voor de nacht. Die middag valt daar waarschijnlijk sneeuw. Als alles goed gaat klimmen we de volgende dag nog wat hoger (optimistisch scenario) of brengen de hele dag door in kamp 2. Op 1 mei zijn we dan weer terug in het basiskamp.

O ja, het team van Carlos Pauner heeft inmiddels in kamp 2 overnacht en op dit moment verblijft het Italiaanse team in het tweede kamp. En ook zijn er twee nieuwe berggidsen uit Kazachstan gearriveerd.

Ik had nog van alles willen zeggen over klimstrategie en zaken als depots aanleggen op de route, gebruik van slaappillen en diamox (zijn wij geen voorstander van), maar dat komt de volgende keer wel. Het is al 20 uur en wij gaan morgen om 5 uur al vertrekken. Bovendien is de batterij van de laptop bijna leeg. Komende berichten worden opgesteld door Raymond!    
Dagtochtje + change of plans