Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


13 mei: Nog steeds in basiskamp

Ja, jullie lezen het goed, we zitten nog steeds op 4750 m hoogte. We stonden gisteren gereed om vandaag te vertrekken, maar dat hebben we op het allerlaatste moment afgeblazen.

Gisteren was het nota bene redelijk weer, terwijl er 4 slechte dagen waren aangekondigd. Na het opstaan waren we er helder over: inpakken en zaterdag 13 mei de berg op. Als het slechte weer zou aanhouden zouden we alleen kamp 2 onderwerpen aan een onderhoudsbeurt en de 14e weer afdalen naar basiskamp. Als het weer mee zou vallen, was het idee een toppoging te gaan doen op 15 of 16 mei. Dat was allemaal plan.
Want gisterenavond kwam de weersvoorspelling en die gaf 3 duidelijke signalen: za 13/zo 14 redelijk weer, ma 15 zeer slecht weer (veel sneeuw en wind) en daarna een duidelijke weersverbetering.

Wat was dus onze conclusie:
1. Vandaag vertrekken voor een toppoging zou niet slim zijn, gezien de slechte voorspelling van maandag de 15e;
2. Vandaag vertrekken voor alleen een schoonmaakactie van kamp 2 zou ook niet slim zijn, want dat zou betekenen als we de 14e weer zouden afdalen en met normaal herstel in BC, we pas de 16e of 17e weer omhoog zouden kunnen voor een toppoging. Beetje zonde als het goede weer inderdaad eerder arriveert.

Kortom, de beste beslissing gegeven deze voorspelling was, vandaag in basiskamp blijven.
Rationeel was dat inderdaad een uitstekende beslissing. Maar emotioneel niet: we hadden ons zo voorgenomen dat het nu mooi genoeg geweest was, voor de 11e dag in basiskamp, dat we echt omhoog wilden. Alles was ook in gereedheid gebracht voor vertrek: rugzakken, volle batterijen voor alle foto- en communicatieapparatuur, alle uitgaande mails in het kader van een mogelijke toppoging in concept, ja zelfs het dagbericht was al klaar. Tsja, en dan moet je weer even schakelen, dat het vertrek weer uitgesteld wordt. Ik had het er eigenlijk zo mee gehad, dat ik gisterenavond niet de fut had het dagbericht te herschrijven.

Vanmorgen zagen we het allemaal ook nog niet zo zitten, maar na een goede tocht richting French col (dit keer wel met uitzicht), is onze dag weer goed en zien we alles weer van een zonniger kant. Het feit dat het weer gaat verbeteren is immers een zeer positief geluid. Nu nog de werkelijkheid. We geven geen planningen meer af wanneer we gaan vertrekken: jullie lezen wel als het eindelijk zo ver is.    
Nog steeds in basiskamp