Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


14 mei: Morgen omhoog voor toppoging

Het gaat eindelijk gebeuren: het team gaat morgen, maandag 15 mei de berg weer op voor een toppoging.

Hier uw reporter, die u kan melden dat het juiste moment is aangebroken om de berg weer op te gaan. Het klimteam bestaande uit Henk, Katja en de klimsherpa's Pem Tenji en Dacchamba gaat morgenvroeg omhoog. We zijn erop berekend dat het weer morgen matig tot slecht is. Mits er geen storm aan de gang is en er een ongelooflijke hoeveelheid sneeuw valt de komende nacht, gaan wij morgen wel omhoog. Dan kunnen we de dagen erna volop profiteren van het goede weer. Tenminste, dat is wat nu voorspeld is t/m 18 mei. De planning is: morgen kamp 1, dindag 16 mei kamp 2, woensdag 17 mei kamp 3 (7450 m, nog op te zetten) en dan donderdag 18 mei een toppoging naar 8167 m. Als de omstandigheden morgen meevallen, gaan wij direct door naar kamp 2. Dit zou betekenen dat we zonder verdere tegenslag al de 17e een toppoging doen.

We weten inmiddels dat we vanuit kamp 2 en 3 de satelliettelefoon niet kunnen gebruiken, en er dus geen communicatie met Nederland mogelijk is. We nemen de portofoon ook mee, en waarschijnlijk lukt het op deze wijze wel te communiceren met het basiskamp. Onze koks zullen dan met onze tweede telefoon bellen naar Ngima Dorji sherpa in Kathmandu, zodat er op summiere wijze toch een bericht doorgegeven kan worden aan onze webmaster Raymond. Hij kan belangrijk nieuws dan melden op de site.

Wat betreft de andere teams: alle teams met uitzondering van de Hongaren gaan morgen omhoog voor een toppoging. Dat wil zeggen: 3 Italianen (het team is uitgedund: twee zijn eergisteren met de trekkinggroep vertrokken richting bewoonde wereld), 2 Iraniers, 4 Spanjaarden en wij. De Italianen hebben de toppoging op de 17e gepland, de Iraniers en Spanjaarden op de 18e.

Alles is hier in basiskamp in gereedheid gebracht. Rugzakken staan klaar, incl. extra spullen als we in kamp 1 overnachten, onze slaapzakken, branders etc. liggen immers in kamp 2. Communicatieafspraken zijn gemaakt voor de komende dagen, zowel met basiskamp als extern. De rest van het kamp is opgeruimd ivm.onze afwezigheid. Ook hebben we met Ngima contact gehad wat het plan de campagne is als we de top inderdaad zouden halen en we hier dus over iets meer dan een week kunnen vertrekken. De dragers moeten dan direct besteld worden: die lopen er 5 dagen over om hier te komen. Howel we hier over na moeten denken, is het zover nog lang niet. De topbeklimming gaat een ongelooflijke toer worden, dat is ons inmiddels wel duidelijk. Gisteren hebben we vanaf French col kunnen zien dat het topgedeelte van de berg bedekt is met een verse laag sneeuw. Hopelijk stabiliseert de sneeuw zich de komende dagen en is de laag niet te dik. En valt er morgen geen nieuwe laag meer bij. Enfin, we zullen het allemaal gaan ervaren.
Er heerst hier bij alle teams een gezonde spanning. Hoewel ik een dag voor vertrek eigenlijk altijd het liefste zou willen wegkruipen, omdat ik dan bijna ziek word van de zenuwen (en faalangst). Henk compenseert dat echter prima met zijn nuchterheid.    
Morgen omhoog voor toppoging