Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


15 mei: Telefonische update vanuit kamp 1

Vanmiddag had ik Katja aan de telefoon: kamp 1 is zonder problemen bereikt en samen met het overgebleven Spaanse team zal de rest van de expeditie worden ondernomen.

Gelukkig is het bij kamp 1 nog wel mogelijk om telefonisch contact te hebben met het klimteam op de berg. De komende dagen zal dat anders zijn, want vanaf kamp 2 en 3 is dat niet mogelijk en zal de informatievoorziening verlopen via radioberichten en de koks in het basiskamp.

Katja kon nu in elk geval uitleggen dat ze het kamp op 5700 meter hoogte zonder noemenswaardige problemen hebben bereikt. In de buurt is ook het overgebleven Spaanse team. Samen met dit team zal in de komende dag en (waarschijnlijk donderdag) een toppoging worden ondernomen. Door vandaag niet direct verder te klimmen naar kamp 2 maar in kamp 1 te blijven om uit te rusten komen tevens de klimschema’s van beide teams exact overeen. Daardoor is het samen ondernemen van de poging dus mogelijk en is de slagingskans groter.

Samen met het Spaanse team zullen Katja en Henk donderdag proberen om via de sneeuwtraverse de top van de berg te bereiken. Het tevens aanwezige Italiaanse team is inmiddels een stap verder en zal woensdag al een toppoging wagen, maar dan via de graat.

Voor Katja en Henk is nu vooral het weer van cruciaal belang. De voorspelling is namelijk dat het weer tot en met donderdag redelijk tot goed is, maar dat daarna de omstandigheden snel zullen verslechteren. Vertraging is dus eigenlijk geen optie en de komende dagen moet er dan ook stevig worden doorgeklommen.

Raymond Koome
Webmaster Dhaulagiri2006.nl    
Telefonische update vanuit kamp 1