Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


22 mei: Dragers gearriveerd, morgen vertrek

De dag begon niet bepaald florissant: een paar cm sneeuw en dikke bewolking. Niet echt ideaal als je een aantal tenten al wilt opruimen.

De zon kwam er maar nauwelijks bij, dus het was nogal lastig om de boel te drogen. De vraag was dus of het weer beter of slechter zou worden. Kortom: wachten met opruimen of alvast starten. Toen we de indruk kregen, dat het er eerder slechter dan beter op zou worden, zijn we direct begonnen met het inpakken van de Mountain Hardwear eettent. Maar goed ook, want een kwartier later viel de eerste neerslag in de vorm van natte sneeuw. Dat konden wij helemaal niet gebruiken. Maar goed, weinig keuze: genoeg werk aan de winkel! We wilden alles voor de middag ingepakt hebben in onze bagagetonnen. De sherpa's hielden zich vervolgens bezig met het maken van 'draagbare pakketten'. Dat is iets anders als wat wij Nederlanders ons voorstellen: wij hebben dan 1 bagagestuk voor ogen van max. 20 kg. Voor de Nepalese dragers ligt het maximale gewicht op 30 kg (vaak ook 35 kg) en het volume rijst vaak letterlijk de pan uit. Aangezien onze tonnen op het moment merendeels de 20 kg niet meer halen (we hebben meer volume dan gewicht), bestaan veel draagpakketten uit: 2 tonnen + nog iets er bovenop. Het is bijna onvoorstelbaar als je het ziet.

Het wordt nog een hele toer om ook daadwerkelijk te zorgen voor maximaal 17 pakketten (16 dragers + 1 leider). Het is van te voren, als het basiskamp nog is ingericht, altijd lastig in te schatten hoeveel dragers je werkelijk nodig hebt. Ik had Ngima een opgave gedaan van 19 dragers, maar kennelijk was zijn gedachte dat het wel met wat minder zou moeten kunnen. Enfin, we gaan zien hoe dit afloopt. We zijn er natuurlijk zelf ook nog met z'n zessen, al zullen Henk en ik inderdaad niet boven de 20 kg komen met een volle rugzak.

De weertrend van de afgelopen dagen werd vanmiddag om 16 uur doorbroken: de bewolking lostte deels op. Wat een geluk. Dat betekende dat we alsnog een aantal natte spullen konden drogen, maar vooral betekende het een aanzienlijk plezieriger laatste stuk voor de dragers richting ons kamp. De eerste dragers arriveerden rond 16.30 uur.

Op dit moment zijn hier nog maar 2 andere teams: het Spaanse team uit Madrid. Zij vertrekken overmorgen, via dezelfde route als wij lopen. Daarnaast is er nog het Hongaarse team, dat nog niet zo lang geleden hier arriveerde. Zij hopen binnen enkele dagen een toppoging te kunnen doen. Eigenlijk hadden zij al gisteren/vandaag omhoog gewild, maar gezien de vele sneeuw die op de berg gevallen is, was dit niet aan de orde.

Alle andere teams zijn de afgelopen dagen vertrokken. Het is even wennen: de afgelopen weken keken wij onze tent uit en zagen dan de kleurige koepels en bedrijvigheid van 3 andere teams. Nu kijken we naar buiten en zien alleen maar een grijze morene.

Morgen zijn ook wij vertrokken. Op deze plek, op deze berg, liggen een aantal weken van ons leven. Met wederom ingrijpende en indrukwekkende ervaringen, zoals elke expeditie die opleveren. Het was een mooie beklimming, jammergenoeg zonder top. Maar aan de andere kant: is het niet wat veel gevraagd om bij zo'n gevaarlijke sport als het het hoogteklimmen, te denken dat je altijd met een top thuis kunt komen? Ben ik zelf niet degene die in mijn lezingen verkondig, dat het juist gaat om grenzen inschatten en goede beslissingen nemen? Juist de klimmers die ten koste van alles altijd de top willen halen, leggen op gegeven moment letterlijk het loodje. De juiste balans, dat is veel belangrijker. Daarmee kom je verder.

Enfin, voor dit soort bespiegelingen komt nu weer ruimte en daar is straks helemaal nog tijd genoeg voor.

Ik had in mijn dagelijkse stukjes nog veel meer thema's van het expeditieklimmen kunnen aanroeren dan ik de afgelopen weken gedaan heb, maar deze expeditie zit er op. Althans, het klimmen is voorbij. Morgen start de terugtocht. Tijdens deze voettocht zal er geen nieuwsbericht verzonden worden (tenzij er iets bijzonders gebeurd, dan zullen we Raymond bellen). Volgend bericht dus vanuit Pokhara, waarschijnlijk op zondag 28 mei. Tot over een kleine week!    
Dragers gearriveerd, morgen vertrek