Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


6 april: Alles ok, met groeten uit Namche

Hier een kort bericht uit Namche Bazaar (3500 m) vanuit een internetcafe. We waren het vergeten, maar je kunt in Namche, de hoofdstad van de sherpa's mailen en internetten. Inmiddels zelfs op meerdere plaatsen, waar alle toeristen volop gebruik van maken. Dus de bedragen zijn tot astronomische waarden gestegen!

Alle is prima in orde hier: we hadden op 4 april de eerste vlucht om even na zessen naar Lukla (2800 m) en zaten daar dus om 7 uur al aan de thee. Om 8 uur vertrokken we te voet naar beneden, eigenlijk de verkeerde kant op. In plaats van naar boven richting Everest te lopen, gingen wij juist de andere kant op.

Zo konden we deze dag al volop lopen en sliepen we op 2300 m, een mooie hoogte voor de eerste nacht. Wanneer je namelijk meteen de goede kant oploopt, ben je eigenlijk al vrij snel uitgelopen omdat het omhoog gaat: en dan krijg je dus direct last van de hoogte. Wat alle mensen met haast hier dus inderdaad krijgen.

Gisteren, 5 april, liepen we dus als het ware terug en liepen onder het dorp Lukla door naar onze bestemming van die dag: Mongo op 2850 m. Hier ligt tevens de ingang van het nationale park. Vandaag vervolgden we de tocht naar Namche Bazaar. We overnachten telkens in lodges, een soort simpele onderkomens, die trouwens met het jaar luxer worden, waar ook hier schrijdt de ontwikkeling natuurlijk voort. Overigens zijn hier op het moment bar weinig toeristen, wat voor ons misschien wel aantrekkelijk is, maar voor de sherpa's natuurlijk een zeer slechte zaak. In 2000 bezochten 25.000 buitenlanders het nationale park, vorig jaar daalde dit aantal tot 19.000. Het is de vraag of dit aantal dit jaar gehaald wordt. Het heeft alles te maken met de politiek instabiele situatie in Nepal en de mao´sten. Vanuit Jiri (een paar dagen lopen ten zuiden van Lukla) start geen enkele toerist meer vanwege de aanwezige mao´sten. Er is een risico op ongeregeldheden en je bent vele dollars aan deze politieke opstandelingen kwijt om richting Everest te kunnen lopen.

Behalve heel veel militairen in Kathmandu en Lukla en een bevolking die gebukt gaat onder de problemen, hebben wij nog niets gemerkt van de problemen. Wel hebben we begrepen dat in Kathmandu inmiddels de 4 dagen durende staking van start is gegaan. In verband hiermee zijn er op diverse plaatsen onlusten uitgebroken en is het vrijwel onmogelijk om de stad nog te verlaten via de reguliere wegen.

Voor de rest gaat het ons ook zeer goed, ook qua gezondheid. Tot zover.    
Alles ok, met groeten uit Namche