Dutch Dhaulagiri Expedition 2006 (Katja Staartjes & Henk Wesselius)


Eerdere berichten


9 april: Telefonische update

Zojuist sprak ik telefonisch met een opgewekte Katja vanuit Nepal. Op dit moment bevinden zij zich op 4350 m in Dingboche, hemelsbreed zo’n 15 kilometer (3 dagen lopen) ten zuiden van het Everest Basiskamp.

De Everest zelf verschool zich de afgelopen dagen veelal achter een dik wolkendek, maar vandaag hadden zij prachtig zicht op de top. Ook konden ze vanaf de lodge waar ze nu verblijven de 6856 m hoge Ama Dablam zien liggen , ongeveer 5 kilometer naar het zuiden van hun huidige positie.

De acclimatisatie loopt voorspoedig. De bijkomende ongemakken van het op grote hoogte zijn steken uiteraard wel af en toe de kop op. Natuurlijk de gebruikelijke vermoeidheid, maar bijvoorbeeld ook het uitblijven van een gezonde trek naar eten en de verandering van smaak. Sommige dingen die op zeeniveau heel lekker zijn, hebben op grotere hoogte nu eenmaal een andere (of een heel flauwe) smaak. Het weer valt een beetje tegen, met veel bewolking en af en toe natte sneeuw en regen. De sneeuwgrens ligt op zo’n 4800 meter en vooral in de omgeving waar ze zich nu bevinden heeft het in de afgelopen paar weken flink gesneeuwd.

Katja en Henk bepalen per dag waar ze zullen overnachten. Dat gebeurt in lodges, de lokale vorm van herberg. Daarbij hebben zij in de afgelopen dagen ook een bezoek gebracht aan Lama Geshe in Pangboche (3950 m). Dit is dezelfde lama waarbij Katja zeven jaar geleden, op 1 april 1999, een persoonlijke puja (inzegening) onderging voor haar beklimming van de Everest.

En dat de wereld toch enorm klein blijkt te zijn werd in de afgelopen dagen opnieuw bewezen. Zo kwamen Katja en Henk de Nederlandse avonturier/klimmer Harry Kikstra tegen. Harry gebruikte hetzelfde gebied om te acclimatiseren voor een bijzonder project: Harry zal de blinde klimmer Thomas Weber begeleiden naar de top van de Everest. Ook kwamen ze de Nederlander Arnold Coster tegen, die op dit moment bezig is aan de Summitclimb Everest/Lhotse expedition 2006.

Voor morgen staat een bezoek aan het Everest Memorial op de agenda. Katja en Henk bezoeken deze plek ter nagedachtenis aan Michal Matthews, de 22-jarige Britse klimmer die bij de beklimming van de Everest in 1999 om het leven kwam. Het Everest Memorial is verzameling van monumenten ter nagedachtenis van klimmers en sherpa’s, onder andere van Scott Fischer en Alex Lowe.

Raymond Koome
Webmaster Dhaulagiri2006.nl    
Telefonische update